zondag 10 juni 2012

Bannock maken

Denk nu niet meteen dat we elke dag luxe brood eten. Dat is namelijk niet het geval. Over het algemeen maken we gewoon basic brood. Wel maken we er een sport van om dit, als het weer het ook maar even toelaat, buiten in de koekenpan te bakken. Zoals ik gisteren ook al schreef: in de pionier-stijl.

Bannock - of bakbrood - is met beperkte middelen snel en eenvoudig te bereiden en was daarom populair bij de pioniers die in vervlogen tijden op zoek naar fortuin door het noorden van Amerika trokken. Ook de indianen, eskimo's en Schotten schijnen iets met bannock te hebben, zij het allemaal op hun eigen manier.

Het meest eenvoudige bannockdeeg maak je door 250 ml bloem, twee theelepels bakpoeder, een halve theelepel zout en maximaal 125 ml water te mengen. Kneed het deeg zo weinig mogelijk. Des te luchtiger het blijft, des te beter zal het brood uiteindelijk rijzen. Daarna kun je het deeg bakken in een koekenpan - smeer deze wel eerst lichtjes in met wat olie of vet. Wanneer de onderkant van het brood hard is, draai je het om, om ook de andere kant te bakken. Het is even experimenteren om het moment te vinden waarop het brood klaar is - dat is namelijk afhankelijk van de pan en de intensiteit van het vuur. Wij hadden drie pogingen nodig om het helemaal goed te krijgen, maar sindsdien gaat het als vanzelf.

Je kunt de bannock upgraden door aan het deeg twee eetlepels melkpoeder en/of een eetlepel (basterd)suiker en/of een eetlepel olie of margarine toe te voegen. Ook rozijnen en bessen doen het goed. Verder is het gewoon een kwestie van je fantasie gebruiken en uitproberen. Zo gaan wij binnenkort een poging doen met appel en kaneel. Uiteraard houden we ons aanbevolen voor andere - liefst beproefde - suggesties. Veel plezier en eet smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Hallo, Wat heerlijk dat jullie zo lekker buiten broodbakken. Ik kook en bak ook graag dus dit wil ik ook eens uitproberen met de kinderen al heb ik alleen een kleine patiotuin en dakterras vol planten hier in Amsterdam maar daar zou het misschien ook kunnen.
    Ik wil even zeggen dat ik al heel lang jullie blog volg en geniet van die prachtige opnames van vogels en laatst het muisje. (Leeft het nog?). Mijn broer gaat naar Zweden emigreren en zal hem wijzen op jullie blog. Carpe diem inderdaad. Elke dag is een wonder.
    groetjes,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Ingrid,

    Dank voor je reactie en fijn te lezen dat je van onze blog geniet.

    Je hebt niet veel ruimte nodig om een vuurtje te stoken, maar kijk uit dat je de brandweer niet op je dak krijgt ;-)

    Of het muisje nog leeft, dat weten we niet. Ondanks dat we elke dag wel even goed om ons heen kijken, hebben we hem - of haar - tot nu toe niet meer gezien.

    Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden,

    Ben & Nicôle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk, en bedankt voor het recept! Maarre, wat dacht je van noten, cruesli of pompoenpitten door het deeg???

    Groeten,
    Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Caroline!:

    Goed idee, dat gaan we een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stephanie Veenstra23 oktober 2014 om 23:16

    Bedankt voor het recept! Ik heb het zonet gemaakt en zit nu te genieten van bannock met geroosterde amandelen en een lepel bruine basterdsuiker. Mmmmm heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!