zaterdag 26 mei 2012

Brandnetelsoep maken

Eén van de plantensoorten die thans de grond uitschieten is de brandnetel. En dat komt goed uit, want daar kun je lekkere soep van maken. Hier volgt een recept, goed voor vier royale porties.


Allereerst heb je twee liter versgeplukte brandnetels nodig. Neem jonge plantjes of de bovenkant van wat oudere planten. Voor het afmeten van de hoeveelheid, kun je bijvoorbeeld een twee liter diepvrieszak gebruiken.


Dit soort scheuten voldoen prima. Verwijder eventuele wortels en grove delen, en spoel de brandnetels daarna goed af.


Breng een halve liter licht gezouten water aan de kook en voeg de brandnetels toe. Laat ze vijf minuten koken.


Giet het kookwater af en bewaar het. Hak de brandnetels fijn.


Smelt twee eetlepels margarine in de pan. Zeef drie eetlepels tarwemeel en roer deze door de gesmolten boter. Voeg daarna het kookwater van de brandnetels, twee blokjes bouilon en een halve liter koud water toe. Breng alles aan de kook en voeg daarna de gehakte brandnetels toe. Laat het geheel nog vijf minuten koken.


Roer een deciliter ongeroerde slagroom door de soep. Garneer met bijvoorbeeld een half hardgekookt ei en bieslook. Je kunt ook nog wat knapperige bacon toevoegen. Wij hebben ons in dit voorbeeld beperkt tot wat bieslook.


Zie hier het eindresultaat.

Let op. Brandnetels danken hun naam aan het feit dat ze behoorlijk kunnen prikken. Ga daarom tijdens het plukken, schoonmaken en bereiden van de soep voorzichtig te werk. Als je de brandnetels van onder naar boven - met de stekels mee - beetpakt, dan is het risico dat je je bezeert minimaal. Pas na de volle tien minuten koken, zijn de stoffen die de brandende pijn en blaasjes veroorzaken hun werking helemaal verloren. Maak daarom niet - zoals Nicôle deed toen ze voor het eerst brandnetelsoep maakte - halverwege de bereiding de vergissing om alvast even te proeven. We aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen van het eten van deze soep. Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat jullie er het 'recept' met beeldmateriaal bijzetten. Ik zal eens zien of het hier thuis ook te maken is. Het ziet er in elk geval smakelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De soep ziet er lekker uit. Is de smaak vergelijkbaar met die van kervelsoep? Mocht je je bezeerd hebben aan de brandnetels: in de buurt van brandnetels groeit meestal de weegbree. Als je een blaadje van de weegbree kneust en ermee over de pijnlijke plek wrijft, verdwijnt de jeuk als sneeuw voor de zon. Groet, Tosca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je zevenblad hebt kun je die ook gebruiken. Bereiden als spinazie. En het brandt niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sandra: Bedankt en succes. En smakelijk is deze soep zeker!

    Tosca: Brandnetelsoep smaakt net even anders, maar je zou inderdaad kunnen zeggen dat het iets van kervelsoep weg heeft. Dat van de weegbree is goed om te weten, bedankt.

    Madcap: Ja, zevenblad staat ook op onze verlanglijst. We hebben het alleen nog niet kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!