woensdag 7 maart 2012

Zweedse fakkel maken - 2

Als het vuurtje bovenop het houtblok eenmaal brandt, dan is het verder slechts een kwestie van geduld.


En van brandstof toevoegen natuurlijk.


Na verloop van tijd - je zult zien dat dit best snel gaat - zakt het vuur als het ware het houtblok in.


Als het stammetje eenmaal aan de binnenkant brandt, hoef je geen brandstof meer toe te voegen. De zaagsnedes fungeren als schoorsteen, waardoor er een luchtstroming onststaat welke het vuur in stand houdt. Je hebt nu een echte Zweedse fakkel.


Bovenop de Zweedse fakkel is plaats voor een ketel of pan. Je kunt ook wachten tot de binnenkant van het houtblok alleen nog gloeit en er dan worstjes boven roosteren - zoals wij in dit geval deden.


Veel plezier!


NB! Er wordt geen paraffine, benzine, spiritus of iets dergelijks gebruikt.

4 opmerkingen:

  1. Dit is leuk! Nog nooit eerder gezien of van gehoord; gaan we bij gelegenheid zeker uitproberen want die zweedse worstjestraditie bevalt ons eigenlijk wel... Ik zie dat je een Husqvarna zaagmachine gebruikt, wij hebben er hier in nederland sinds twee jaar ook een in gebruik al is het dan geen motorzaag maar een electrische. Het is een fijne machine die goed zaagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo simpel he?
    Het is iets wat ik niet snel ga vergeten.

    Denk dat ik mijn broers ook die tip ga geven.

    Heb ik er misschien ook nog iets aan.

    Fijn dat je het hier met ons deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. COOL!!!
    Mogen wij het dan misschien een "Canadese fakkel" gaan noemen?
    Please, please????

    Groet,
    Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Caroline: Ja dat mag. In Canada zijn er meer mensen die zo'n ding een Canadian Torch noemen. Al komt het idee oorspronkelijk uit Zweden - denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!